Barcelona este un paradis pentru cei pasionați de gastronomie, cu o multitudine de mâncăruri tradiționale delicioase care așteaptă să fie savurate. Descoperă în continuare secretele bucătăriei catalane, de la renumita Paella până la delicioasele Churros și Xuxos. Te vei îndrăgosti de arome și culori, iar următoarea ta vacanță va fi cu siguranță pe malul Mării Mediterane, la Barcelona.

Paella – bucătăria catalană la superlativ

Paella, renumitul preparat catalan, are o istorie complexă, împletită cu influențe culturale diverse. A apărut în regiunea Valencia, în estul Spaniei, și este considerată a fi un fel de mâncare al oamenilor obișnuiți, adesea pregătit de fermieri și muncitori. Numele „paella” provine de la „paellera”, cuvântul valencian pentru tigaia mare și plată în care se gătește preparatul. În timp, Paella a devenit un simbol al bucătăriei catalane, fiind apreciată atât de localnici, cât și de turiști.

Paella include orez, fructe de mare, carne de pui sau iepure și legume precum ardeiul, mazărea și fasolea verde. Condimentele specifice, precum șofranul și rozmarinul, dau mâncării o aromă distinctă. Există numeroase variații de Paella, fiecare cu specificul său. Paella de Marisc, de exemplu, este o versiune care include doar fructe de mare, în timp ce Paella Mixta combină atât carnea, cât și fructele de mare. Există și varianta vegetariană, care include doar legume. În mod tradițional, Paella se servește direct din tigaie, iar oamenii se adună în jurul ei, fiecare cu lingura sa. Pentru a savura la maximum gustul și aroma acestei mâncăruri, este recomandat să fie servită caldă, alături de un pahar de vin alb local.

Tapas – micile delicii ale Barcelonei

Tapas reprezintă o varietate de aperitive sau gustări, care pot fi servite atât calde, cât și reci, fiind un element esențial al gastronomiei catalane. De la clasicul „patatas bravas”, cartofi prăjiți cu un sos picant, la „pimientos de padrón”, ardei verzi prăjiți, și până la „albóndigas”, chiftele în sos de tomate, oferta de tapas promite o experiență culinară de neuitat. O altă varietate populară este „pulpo a la gallega”, un fel de mâncare galician cu pulpe de caracatiță, care este frecvent întâlnită în barurile de tapas din Barcelona.

Dacă te gândești ce să vizitezi în Barcelona, include în itinerariile tale și  El Xampanyet, un bar tradițional cu o atmosferă autentică și o selecție impresionantă de tapas. Pentru cei care doresc o abordare mai modernă, Tapeo del Born este o opțiune excelentă, cu o abordare inovatoare a acestor gustări și o atmosferă hip. Este obișnuit să încerci mai multe tipuri de tapas într-o singură masă, un obicei cunoscut sub numele de „tapeo”.

Mar i muntanya – combinația unică dintre mare și munte în gastronomia catalană

Cele mai citite articole

Conceptul de „Mar i muntanya” are rădăcini adânci în bucătăria catalană, reflectând perfect poziția geografică privilegiată a regiunii. Numele, care se traduce prin „mare și munte”, este o sintagmă ce reflectă diversitatea naturală a Cataloniei, cu faleze mediteraneene și munți înalți în interiorul țării. Această combinație unică de peisaje a influențat în mod direct gastronomia locală, dând naștere unor feluri de mâncare care combină produsele marine cu cele terestre, într-o simbioză culinară deosebită.

Bucătăria „Mar i muntanya” se remarcă prin măiestria cu care sunt combinate ingredientele specifice zonei de coastă, precum peștele sau fructele de mare, cu cele specifice zonelor montane, cum ar fi carnea de vânat, legumele sau ciupercile. Tehnica de preparare implică adesea gătirea separată a ingredientelor, urmată de o unire armonioasă a acestora într-un singur fel de mâncare. Acest proces de gătit permite fiecărui ingredient să-și păstreze propriul gust, în timp ce se combină cu celelalte pentru a crea un profil aromatic complex și echilibrat.

Crema Catalana – dulce și aromată

Crema Catalana, cunoscută și sub numele de „crema de Sant Josep”, este un desert tradițional din Catalonia, desert care și-a făcut apariția în înregistrările din secolul al XVIII-lea. Deși există multe asemănări între Crema Catalana și celebrul desert franțuzesc Crème Brûlée, este important de menționat că prima sa menționare a avut loc cu mult înainte de apariția Crème Brûlée. Acest fapt arată că Crema Catalana nu este doar o variantă a desertului franțuzesc, ci o creație originală catalană, care a evoluat în timp, adaptându-se gusturilor și preferințelor locale.

Crema Catalana este un desert simplu, dar rafinat, care se bazează pe câteva ingrediente de bază: gălbenușuri de ou, zahăr, coajă de lămâie, scorțișoară și lapte. Deși rețeta tradițională a Cremei Catalane este încă foarte populară, există și numeroase variante și adaptări moderne. De exemplu, unele versiuni pot include ciocolată, vanilie sau chiar fructe, cum ar fi portocalele sau căpșunile. 

Churros & Xuxos

Churros și Xuxos sunt două dintre cele mai reprezentative delicii ale bucătăriei catalane, îndrăgite pentru gustul lor inconfundabil și pentru semnificația lor culturală. Se pare că Churros au origini iberice, fiind introduse de păstorii spanioli ca o alternativă la pâine. Xuxos, pe de altă parte, sunt o creație mai recentă, fiind răspândite în Catalonia în secolul al XIX-lea. Ambele sunt tradițional servite la festivaluri și evenimente speciale, subliniind importanța lor în cultura catalană.

Churros sunt batoane lungi de aluat prăjit, cu o suprafață exterioară crocantă și un interior moale. Se servesc de obicei cu ciocolată caldă pentru a le înmuia. Xuxos, în schimb, sunt niște choux-uri umplute cu cremă de vanilie și stropite cu zahăr. Gustul lor este dulce și bogat, iar textura este aerată și ușoară. Cu toate că ambele sunt produse de patiserie, Churros sunt mai puțin dulci și mai crocante, în timp ce Xuxos sunt mai dulci și mai pufoase.

Barcelona este plină de localuri unde se pot degusta aceste delicii. Churrería Laietana, situată în centrul orașului, este renumită pentru Churros, în timp ce Pastisseria Principe este un loc popular pentru Xuxos. La Xocolateria by Oriol Balaguer poți savura ambele delicii într-un mediu elegant. Vino să deguști aceste specialități culinare, care te așteaptă oricând vrei să savurezi deliciile catalane. Ai zboruri către Barcelona cu plecare din București, Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Craiova, așa că următoarea ta vacanță catalană este la un click distanță! 

Cele mai citite articole