Apa minerală este o apă naturală care conține diferite minerale și oligoelemente, obținute din straturile subterane ale terenurilor minerale. Procesul de formare al apei minerale implică filtrarea apei de ploaie și topirea zăpezii prin straturi de roci, care adaugă minerale și elemente nutritive în apă pe măsură ce trece prin ele. Astfel, apa minerală are o compoziție minerală distinctă și un conținut de minerale natural, care o diferențiază de alte tipuri de apă.  Beneficiile consumului de apă minerală pentru sănătate sunt numeroase. Iată câteva dintre cele mai importante:

Este bogată în minerale

Diferențele dintre apa minerală și alte tipuri de apă, cum ar fi apa de la robinet sau apa purificată, pot fi observate în compoziția lor minerală și gustul caracteristic. Apa minerală conține un nivel mai ridicat de minerale în comparație cu apa de la robinet, care poate fi tratată cu substanțe chimice pentru a îndepărta impuritățile. De asemenea, apa minerală este diferită de apa purificată sau distilată prin faptul că păstrează mineralele benefice pentru organism. Citește despre apa minerală pe blogul Dr.Max, unde poți afla în ce situații este contraindicată sau când sunt necesare precauții cu privire la consumul acesteia în funcție de tipul de minerale pe care le conține.

Contribuie la o hidratare optimă

În primul rând, apa minerală asigură hidratare adecvată și ajută la menținerea echilibrului hidroelectrolitic al corpului. De asemenea, conținutul său bogat în minerale esențiale, precum calciu, magneziu și potasiu, contribuie la sănătatea oaselor, a sistemului nervos și a sistemului muscular. De exemplu, calciul este esențial pentru oase puternice, magneziul ajută la reglarea tensiunii arteriale și potasiul contribuie la buna funcționare a inimii [1].

Are rol în menținerea stării generale de sănătate

Importanța apei minerale în dietă și hidratare este crucială pentru menținerea sănătății generale. Organismul nostru are nevoie de o hidratare adecvată pentru a funcționa corect, iar apa minerală poate contribui la atingerea acestui obiectiv. Recomandările generale privind consumul de apă sunt de aproximativ doi litri pe zi, dar această cantitate poate varia în funcție de nevoile individuale și de nivelul de activitate fizică.

Cum alegi apa minerală potrivită pentru tine?

Cele mai citite articole

Pentru a alege cea mai bună apă minerală potrivită nevoilor tale, este important să înțelegi eticheta unei sticle de apă minerală și să știi ce să cauți. Eticheta conține informații despre conținutul mineral și substanțele chimice din apă, precum și despre nivelurile acestora.

Un aspect important este să înțelegi ce reprezintă diferitele minerale menționate pe etichetă și cum acestea pot influența gustul și beneficiile pentru sănătate. De exemplu, dacă ai nevoie de un aport mai mare de calciu pentru sănătatea osoasă, poți căuta o apă minerală cu un conținut ridicat de calciu. De asemenea, pe etichetă se pot menționa și substanțe chimice precum bicarbonatul, sulfații sau magneziul, iar înțelegerea nivelurilor acestora poate ajuta la alegerea apei potrivite pentru nevoile tale.

Al doilea aspect important este identificarea nevoilor individuale. Fiecare persoană are nevoi diferite, iar alegerea apei minerale potrivite poate depinde de aceste nevoi. De exemplu, unii pot beneficia de un conținut ridicat de magneziu în apă pentru sănătatea cardiovasculară, în timp ce alții pot avea nevoie de o apă minerală cu un conținut ridicat de săruri minerale pentru hidratare optimă. Prin înțelegerea propriilor nevoi, poți face o alegere mai informată în ceea ce privește apa minerală pe care o consumi.

Un alt aspect important este cunoașterea diferitelor tipuri de apă minerală disponibile pe piață. Există apa minerală plată, care nu conține dioxid de carbon, apa minerală carbogazoasă, care conține dioxid de carbon și are un gust efervescent, și apa minerală sulfuroasă, care conține sulf și are un miros caracteristic. Fiecare tip de apă minerală poate avea diferite beneficii și potențiale efecte asupra sănătății, iar cunoașterea acestor diferențe te poate ajuta să alegi apa minerală care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

În urma acestui articol, am descoperit că apa minerală nu este doar un simplu lichid, ci o sursă bogată de minerale esențiale pentru sănătate. Fie că optăm pentru apa minerală plată, carbogazoasă sau sulfuroasă, este important să înțelegem etichetele și să alegem cea mai potrivită pentru nevoile noastre. Dacă te confrunți cu afecțiuni și urmezi un regim alimentar, de exemplu, hiposodat, discută cu un medic despre care este cel mai potrivit tip de apă minerală pentru tine. 

Sursă de referință:

1. “Does Mineral Water Have Health Benefits?” Healthline, www.healthline.com/nutrition/mineral-water-benefits. Accessed 19 July 2023.

Cele mai citite articole